Verschillende inkomensverklaringen en bepalen toetsinkomen

Inleiding

In dit artikel lees je:
  1. meer informatie over verschillende soorten inkomensverklaringen voor het bepalen van het toetsinkomen. Het toetsinkomen heb je nodig om de maximale hypotheek te berekenen;
  2. een korte instructie over het invoeren van een toetsinkomen in Adviesbox;
  3. vier aandachtspunten met betrekking tot de toetsinkomens.

Zes soorten inkomensverklaringen

Adviesbox kent de volgende zes bronnen voor het bepalen van het toetsinkomen:

1. Werkgeversverklaring
Dit is een standaard verklaring als er sprake is van inkomen uit arbeid. De werknemer laat het standaard model werkgeversverklaring invullen en onderteken door de werkgever. Hierin staan onder andere het jaarinkomen en het soort dienstverband.

2. Perspectiefverklaring
Uitzendkrachten met voldoende perspectief op de arbeidsmarkt kunnen via het uitzendbureau een perspectiefverklaring aanvragen. Op deze manier hebben ze toch een mogelijkheid om een hypotheek aan te vragen.

3. Arbeidsmarktscan
Flexwerkers die de afgelopen 14 maanden minimaal 12 maanden hebben gewerkt én voldoende perspectief hebben op de arbeidsmarkt kunnen op www.arbeidsmarktkansen.nl in vier stappen een arbeidsmarktscan doen. Hiervoor vult de werknemer onder andere een vragenlijst in en hij/zij moet zijn/haar DUO-diploma uploaden. Dit is voor flexwerkers een mogelijkheid om een hypotheek aan te vragen. Meer informatie inclusief de verschillen tussen een perspectiefverklaring en een arbeidsmarktscan kun je lezen op www.nhg.nl/Professional/Advies-en-verstrekking/NHG-voor-flexwerkers

4. UWV Verzekeringsbericht
Het UWV verzekeringsbericht is een manier om het toetsinkomen vast te stellen als alternatief voor de werkgeversverklaring.  Het toetsinkomen bereken je op basis van het sv-loon uit het verzekeringsbericht. De berekening voer je uit op www.inkomensbepalingloondienst.nl. Meer informatie staat op www.hdn.nl/inkomensbepalingloondienst.
Een (klant)instructie Downloaden UWV verzekeringsbericht kun je vinden op www.hdn.nl/inkomensbepalingloondienst bij Stap 1.

5. IB-stukken
Het toetsinkomen voor ondernemers kun je berekenen door het gemiddelde van de winst uit onderneming van de afgelopen drie jaar te nemen. De winst van de afgelopen drie jaar haal je uit de IB-stukken van de ondernemer.

6. Accountantsverklaring
Als alternatief voor toetsinkomen op basis van IB-stukken kun je ook rekenen met het toetsinkomen uit een accountantsverklaring. Meer informatie hierover staat op www.nhg.nl/Professional/Advies-en-verstrekking/NHG-voor-ondernemers.

Het invoeren van een toetsinkomen

1. Werkgeversverklaring
  1. Vink bij het scherm Inkomen & Fiscus het veld Bruto salaris uit dienstverband aan.
  2. Standaard staat al bij verklaring inkomen de Werkgeversverklaring geselecteerd.
  3. Vervolgens kun je het Bruto salaris uit dienstverband invullen en eventueel specificeren. Klik hiervoor op het specificatiescherm.
2. Perspectiefverklaring
  1. Vink bij het scherm Inkomen & Fiscus het veld Bruto salaris uit dienstverband aan
  2. Standaard staat bij verklaring inkomen de Werkgeversverklaring geselecteerd. Dit laat je zo staan.
  3. Vervolgens klik je op het icoontje van het specificatiescherm achter het veld Bruto salaris uit dienstverband
  4. Geef in het veld Soort dienstverband aan dat het om een Flexibele arbeidsrelatie met perspectiefverklaring gaat.
  5. Vervolgens verschijnt er een nieuw veld waar je het toetsinkomen bij perspectiefverklaring invoert.
3. Arbeidsmarktscan
  1. Vink bij het scherm Inkomen & Fiscus het veld Bruto salaris uit dienstverband aan.
  2. Selecteer bij Verklaring inkomen de optie Arbeidsmarktscan.
  3. Nu kun je de Verdiencapaciteit, de Score en het Rapportnummer invoeren.
4. UWV Verzekeringsbericht
  1. Vink bij het scherm Inkomen & Fiscus het veld Bruto salaris uit dienstverband aan.
  2. Selecteer bij Verklaring inkomen de optie UWV document.
  3. Nu kun je het Toetsinkomen UWV invoeren.
  4. Het toetsinkomen berekenen je vooraf op www.inkomensbepalingloondienst.nl.
5. IB-stukken
  1. Vink bij het scherm Inkomen & Fiscus het veld Onderneming aan.
  2. Open vervolgens het specificatiescherm Onderneming.
  3. Bij Verklaring inkomen selecteer je IB-stukken.
  4. Vervolgens voer je de winst uit onderneming van de afgelopen drie jaar in.
  5. Adviesbox berekent automatisch het gemiddelde van de winst uit onderneming over de afgelopen drie jaar. Dit bedrag wordt gebruikt als toetsinkomen voor de berekenen van de maximale hypotheek.
6. Accountantsverklaring
  1. Vink bij het scherm Inkomen & Fiscus het veld Onderneming aan.
  2. Open vervolgens het specificatiescherm Onderneming.
  3. Bij Verklaring inkomen selecteer je de optie Accountantsverklaring.
  4. Vervolgens verschijnen de velden ToetsinkomenAantal ondernemingen en BOI en kun je deze gegevens invullen.

Aandachtspunten m.b.t. de toetsinkomens

Aandachtspunt 1: Voer ook altijd de reguliere inkomens in
  1. Bij inkomen uit arbeid is dit het het bruto salaris uit dienstverband op basis van een werkgeversverklaring.
  2. Bij een inkomen uit een onderneming is dit de winst uit onderneming van de afgelopen drie jaar.
  3. Heb je nog andere inkomensverklaringen, zoals een perspectiefverklaring of een accountantsverklaring? Dan kun je ook hiervan het toetsinkomen invoeren.
  4. Het invullen van het reguliere inkomen is van belang omdat daardoor dit juist in de fiscale en sociale berekeningen meegenomen kan worden.
Aandachtspunt 2: Sommige geldverstrekkers accepteren geen toetsinkomen dat is ingevuld o.b.v. een bepaalde inkomensverklaring
Sommige geldverstrekkers accepteren geen toetsinkomen dat is ingevuld op basis van een perspectiefverklaring, een arbeidsmarktscan, een UWV verzekeringsdocument of een accountantsverklaring. Als dat het geval is, dan rekent Adviesbox voor die geldverstrekker alsnog met het reguliere ingevoerde inkomen op basis van een werkgeversverklaring of van IB-stukken.

Aandachtspunt 3: De toetsinkomens worden alleen gebruikt voor het berekenen van de maximale hypotheek.
De toetsinkomens worden niet gebruikt op andere plekken binnen Adviesbox waar een inkomen relevant is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:
  1. overzichten van het netto besteedbaar inkomen;
  2. het bepalen van de te betalen inkomstenbelasting en fiscaal voordeel;
  3. voor (rest)inkomens in de scenario's.
Aandachtspunt 4: Op drie plekken in Adviesbox is zichtbaar o.b.v. welk toetsinkomen de maximale hypotheek is bepaald.
Op de volgende drie plekken kun je zien op basis van welk toetsinkomen de maximale hypotheek is bepaald:
  1. Op het scherm Voorstel - Maximale Hypotheek is er per aanvrager een kolom waarin staat welke inkomensverklaringen zijn gebruikt voor het bepalen van de maximale hypotheek voor die geldverstrekker.
  2. De hypotheekvergelijker op het scherm Voorstel - Producten - Hypotheek neemt de inkomensverklaring als toetsinkomen mee.
  3. Op het scherm Voorstel - Acceptatie is via het vraagteken-icoontje bij het bruto inkomen per aanvrager ook te zien welke inkomensverklaring gebruikt is.