Maximale hypotheek: verschil in uitkomst tussen de verschillende berekeningen

Maximale hypotheek: verschil in uitkomst tussen de verschillende berekeningen

Inleiding

Adviesbox berekent de maximale hypotheek op basis van inkomen op drie verschillende plaatsen:
  1. de snelle berekening Maximale hypotheek in de berekenen-app;
  2. het scherm Voorstel - Maximale hypotheek in de advies-app;
  3. het scherm Voorstel - Acceptatie in de advies-app.
Het komt regelmatig voor dat de uitkomsten uit deze berekeningen met ogenschijnlijk dezelfde uitgangspunten van elkaar verschillen. In dit artikel lees je hoe dat komt.

Verschil in uitkomst

Door een verschil in input
De uitkomst tussen de verschillende berekening kan verschillen doordat er gedurende de berekening steeds meer informatie wordt toegevoegd die van invloed kan zijn op de berekening van de maximale hypotheek.
  1. Hierbij kan in de snelle berekening Maximale hypotheek in de berekenen-app een beperkte set gegevens worden ingevoerd.
  2. Het scherm Maximale hypotheek in de advies-app gebruikt wat meer soorten gegevens als input.
  3. Het scherm Acceptatie in de advies-app geeft de meest accurate indicatie. Daarin wordt ook de gekozen hypotheeksamenstelling meegenomen.
Verschillen in uitkomst tussen deze drie plekken worden altijd veroorzaakt door een verschil in input. De achterliggende berekeningsmodule is telkens hetzelfde en kan dus niet de oorzaak zijn van een verschil. Zo kan bijvoorbeeld een kortere looptijd dan 30 jaar, gekozen in de hypotheek samenstelling, zorgen voor een lagere hypotheek op het scherm Acceptatie.

Door een tweede aanvrager zonder inkomen
Er kan ook een verschil in uitkomst zijn omdat er een tweede aanvrager is zonder inkomen. In de snelle berekening zijn de gegevens van de tweede aanvrager niet ingevoerd.
  1. De maximale hypotheek bij verder gelijke omstandigheden is hoger voor één aanvrager met inkomen, dan wanneer deze een partner zonder inkomen heeft.
  2. De tweede aanvrager zonder inkomen zorgt er dus voor dat de maximale hypotheek lager wordt.
  3. Een achterliggende reden hiervoor is dat het ene inkomen moet voorzien in het levensonderhoud van twee mensen.
  4. Na lasten van voedsel, verzekeringen etc. blijft er minder over voor de woonlasten.