Woonsituatie

Woonsituatie

Inleiding

Op het scherm Woonsituatie vul je alle relevante gegevens met betrekking tot de woonsituatie van de klant in. In dit artikel lees je meer over de opbouw van het scherm, de huidige woonsituatie, het onderdeel Eigenwoningreserve/-schuld en krijg je een korte omschrijving van de twee specificatieschermen.

Opbouw scherm Woonsituatie

Onderdelen hoofdscherm
Specificatieschermen
1. Overzicht
1. Onderpand
2. Woonsituatie
2. Specificatie genoten renteaftrek
3. Woning in eigendom

4. Huurwoning
Verwijzing naar: 
5. Eigendomsverhouding
6. Huidig pand

7. Eigenwoningreserve/-schuld

8. Hypotheek

9. Erfpacht

  1. De onderdelen OverzichtWoonsituatie en Eigenwoningreserve/-schuld worden altijd getoond.
  2. De onderdelen Woning in eigendom, Eigendomsverhouding, Huidig pand, Hypotheek en Erfpacht zijn zichtbaar als er sprake is van een woning in eigendom.
  3. Het onderdeel Huurwoning is zichtbaar als er sprake is van een huurwoning.
  4. Het specificatiescherm Onderpand is zichtbaar als sprake is van een woning in eigendom, onderdeel van Huidig pand.
  5. Specificatie genoten renteaftrek is zichtbaar als er een eigenwoningreserve/-schuld aanwezig is.

Woonsituatie

Woonsituatie toevoegen
  1. Voeg bij het onderdeel Woonsituatie de huidige woonsituatie van de aanvrager(s) toe: eigendom, huurwoning of inwonend.
  2. Er zijn meerdere woonsituaties mogelijk. Voer per woning de juiste woonsituatie in en de bewoner(s). Inclusief de juiste eigendomsverhouding als sprake is van een woning in eigendom.
Woonsituatie: eigendom
  1. Als sprake is van een woning in eigendom dan vul zoveel mogelijk gegevens in over de huidige woning en hypotheek.
  2. Bij het onderdeel Woning in eigendom is ook een link naar het WOZ-loket opgenomen. Hier kun je de WOZ-waarde van de woning raadplegen.
  3. Is er een hypotheek op de woning? Dan vul je bij het onderdeel Hypotheek de hoogte van de oorspronkelijke hypotheek in en het bedrag van de hypothecaire inschrijving.
  4. Bij het veld Oorspronkelijke hypotheek vul je het bedrag in waarvoor de hypotheek is afgesloten. 
  5. Bij het veld Inschrijving vul je het bedrag in dat destijds bij de notaris is afgesproken.
  6. Bij het scherm Huidige situatie - Hypotheek specifieer je de hypotheek en heb je de mogelijkheid om de actuele aflosstand (restant hoofdsom) in te vullen.
Woonsituatie: huurwoning
  1. Vul de huur per maand en eventueel de huurstijging in.
  2. In de applicatie Instellingen, scherm Voorkeuren - Berekeningen is het mogelijk om een standaardpercentage bij Huurstijging per jaar in te vullen. Dit percentage wordt dan bij standaard getoond in het veld Stijging, scherm Woonsituatie als de aanvrager een huurwoning heeft. Indien gewenst, dan kun je percentage aanpassen.

Onderdeel Eigenwoningreserve/-schuld

Eigenwoningreserve (EWR) uit het verleden
Hier vul je het in het verleden opgebouwde eigenwoningreserve in. Dit is het bedrag dat de klant heeft overgehouden aan de verkoop van een woning. 

Eigenwoningschuld (EWS) overgangsrecht
  1. Dit is de hoogte van de eigenwoningschuld (EWS) die op 31-12-2012 aanwezig was en onder het overgangsrecht valt.
  2. Voor deze eigenwoningschuld geldt geen annuïtaire of lineaire aflossingsverplichting.
Eigenwoningreserve (EWS) verplichte aflossing
  1. Dit is de hoogte van de eigenwoningschuld (EWS) die na 31-12-2012 is ontstaan.
  2. Voor deze eigenwoningschuld geldt een annuïtaire of lineaire aflossingsverplichting. Vul het eindsaldo van de eigenwoningschuld in.

Specificatieschermen

Specificatiescherm Onderpand
  1. Dit specificatiescherm wordt getoond als er sprake is van een woning in eigendom bij het onderdeel Huidig pand.
  2. In dit scherm vul je gegevens van de huidige woning in, zoals het bouwjaar, de staat van onderhoud en of er wel/geen sprake is van verkoop onder voorwaarden.
Specificatiescherm Specificatie genoten renteaftrek
  1. Dit specificatiescherm vind je achter de velden EWS overgangsrecht en EWS verplichte aflossing.
  2. Wanneer er eerder een eigenwoningschuld is geweest heeft dit invloed op de renteaftrek van de toekomstige hypotheek. In dit specificatiescherm geef je eerder genoten renteaftrek aan.

    • Related Articles

    • Een leningdeel omzetten

      Inleiding In dit artikel lees je het volgende: een korte omschrijving over wanneer je kiest voor omzetten of voor oversluiten; een korte en uitgebreidere instructie over het omzetten van een leningdeel. Omzetten of oversluiten Omzetten Bij omzetten ...
    • Een leningdeel oversluiten

      Inleiding In dit artikel lees je het volgende: een korte omschrijving over wanneer je kiest voor omzetten of voor oversluiten; een korte en uitgebreidere instructie over het omzetten van een leningdeel. Oversluiten of omzetten Oversluiten Je kiest ...
    • Een overbruggingskrediet invoeren

      Inleiding In dit artikel lees je: een korte instructie over hoe je een overbruggingskrediet invoert; meer informatie over de (on)zichtbaarheid van het overbruggingskrediet in Adviesbox; een uitgebreide instructie voor als je meer verdieping nodig ...
    • Index

      1e-2e 1e hypotheek aanvragen Hypotheekaanvraag voor klant die momenteel een woning heeft zonder hypotheek. De klant wil een hypotheek op zijn/haar woning. Ga naar het scherm Analyse - Aanleiding. Kies bij het veld Financiering voor Huidige hypotheek ...
    • Release notes versie 2024.Q3.4

      Release notes versie 2024.Q3.4 Versienummer: 2024.Q3.4 Releasedatum: 27 augustus 2024 In deze update: Zijn er meerdere verbeteringen doorgevoerd en problemen opgelost. Hebben we voorwaarden en acceptatieregels bijgewerkt. Een overzicht van de meest ...