Index

1e-2e

1e hypotheek aanvragen
Hypotheekaanvraag voor klant die momenteel een woning heeft zonder hypotheek. De klant wil een hypotheek op zijn/haar woning.
  1. Ga naar het scherm Analyse - Aanleiding.
  2. Kies bij het veld Financiering voor Huidige hypotheek wijzigen.
  3. Ga naar het scherm Voorstel - Financieringsbehoefte.
  4. Kies bij het Soort Financiering voor de optie 1e hypotheek.
2e woning invoeren in huidige situatie
  1. Ga eerst naar het scherm Inventarisatie - Woonsituatie.
  2. Klik op de knop +Woonsituatie toevoegen.
  3. Selecteer Tweede woning (box 3) bij het veld Gebruik woning.
  4. Bij het scherm Inventarisatie - Huidige situatie - Hypotheek kun je nu de woning selecteren.

A

AFM-nummer
  1. Ga naar de contract-app, scherm Vestigingen.
  2. Bij het onderdeel Vestigingsgegevens staat het veld AFM-vergunningsnummer.
Alimentatie (betalen)
  1. Ga naar het scherm Inventarisatie - Inkomen & Fiscus.
  2. Vink het veld Fiscale aftrekposten aan.
  3. Open het specificatiescherm Fiscale aftrekposten.
  4. Vul vervolgens het bedrag bij de Te betalen alimentatie ex-partner in en de Einddatum.
Alimentatie (ontvangen)
  1. Ga naar het scherm Inventarisatie - Inkomen & Fiscus.
  2. Vink het veld Overige inkomsten box 1 aan.
  3. Open het specificatiescherm Overige inkomsten box 1.
  4. Vul het bedrag bij het veld Alimentatie ex in pas eventueel de datum aan.
AOW uitzetten
  1. Ga naar het scherm Inventarisatie - Inkomen & Fiscus.
  2. Voer 50 jaar in bij het veld Korting AOW.
Automatische rentedaling
  1. Ga naar het scherm Inventarisatie - Huidige situatie - Hypotheek als het gaat om een bestaande hypotheek.
  2. Ga naar het scherm Voorstel - Producten - Hypotheek als het gaat om een nieuwe hypotheek.
  3. Druk op de knop +Hypotheek toevoegen om een hypotheek toe te voegen.
  4. Op dit scherm staat het veld Automatische rentedaling (als de geldverstrekker dit aanbiedt).
Auto van de zaak
  1. Ga naar het scherm Inventarisatie - Inkomen & Fiscus.
  2. Vink het veld Fiscale bijtelposten aan.
  3. Open het specificatiescherm Fiscale bijtelposten.

B

Bankgarantie
  1. Ga naar het scherm Voorstel - Financieringsbehoefte.
  2. In de Financieringsopzet nieuwbouw / bestaande bouw staat het veld Bankgarantie.
  3. Open vervolgens het specificatiescherm Bankgarantie
  4. In het specificatiescherm kun je het Garantiebedrag en de Kosten bankgarantie invullen. Ook geef je hier aan of je de bankgarantie wel/niet gaat aanvragen bij de geldverstrekker.
Bemiddelingskosten
Standaardtarieven, waaronder de bemiddelingskosten:
  1. Ga naar het Instellingen - Voorkeur - Tarieven om de tarieven, waaronder de bemiddelingskosten, voor alle nieuwe adviezen te wijzigen.
  2. Dit zijn de standaardwaarden en worden in elk nieuw voorstel meegenomen.
Eenmalig tarieven aanpassen:
  1. Ga naar het scherm Voorstel - Vergoedingenoverzicht om eenmalig de tarieven voor een advies aan te passen.
Inzicht en gespreid betalen:
  1. Ga naar het scherm Voorstel - Financieringsbehoefte om inzicht te krijgen in de tarieven die gelden voor het advies.
  2. Dit kun je doen bij specificatiescherm bij het veld Advieskosten/bemiddelingsvergoeding in de Financieringsopzet.
  3. In dit specificatiescherm kun je ook kiezen voor Gespreid betalen.
Bevoorschottingspercentage
Het bevoorschottingspercentage is het hypotheekbedrag gedeeld door de marktwaarde. De manier waarop de marktwaarde wordt bepaald kan verschillen per maatschappij. Het bevoorschottingspercentage bepaalt de risicoklasse en deze heeft invloed op de hypotheekrente.
  1. Ga naar het scherm Voorstel - Financieringsbehoefte.
  2. Bij het onderdeel Financierigsopzet staat het Bevoorschottingspercentage (afgerond) genoemd.
  3. Voor een nieuwe woning kun je hier de Marktwaarde rente aanpassen.
  4. Voor een bestaande woning kun de de Marktwaarde rente aanpassen op het scherm Inventarisatie - Woonsituatie.
Boeterente
De boeterente is alleen in te voeren als oude leningdelen worden beëindigd.
  1. Ga naar het scherm Voorstel - Vergoedingenoverzicht.
  2. Vink bij de leningdelen het veld Meenemen uit. De leningdelen lost de klant voortijdig af en daar moet hij mogelijk een boete voor betalen.
  3. Ga naar het scherm Voorstel - Financieringsbehoefte.
  4. Kies bij Soort financiering voor Oversluiten.
  5. Het veld Boeterente staat in de Financieringsopzet.
  6. Bij de specificatie van de boeterente kun je de boeterente per leningdeel laten berekenen of zelf invoeren door de optie Eigen invoer aan te vinken bij veld Berekenwijze boeterente
  7. De boeterente wordt berekend over het restant hypotheekbedrag minus het opgebouwde kapitaal.
Bouwjaar van een pand
  1. Ga naar het scherm Inventarisatie - Woonsituatie als het gaat om de huidige woning.
  2. Ga naar het scherm Analyse - Woning als het gaat om een nieuwe woning.
  3. In het specificatiescherm Onderpand kun je het Bouwjaar invoeren.
Buitenlands inkomen
  1. Ga naar het scherm Inventarisatie - Inkomen & Fiscus.
  2. Vink het veld Brutosalaris uit dienstverband aan.
  3. Open vervolgens het specificatiescherm Inkomen uit arbeid.
  4. In dit specificatiescherm selecteer je Ja bij het veld Buitenlands inkomen.

C-D-E

Consumptief te besteden
  1. Ga naar het scherm Voorstel - Financieringsbehoefte.
  2. In de financieringsopzet staat het veld en het specificatiescherm Overige kosten in hypotheek.
  3. Open vervolgens het specificatiescherm en kies voor Consumptief te besteden.
Directeur-grootaandeelhouder (DGA)
Als persoon in dienst is van zijn BV:
  1. Ga naar het scherm Inventarisatie - Inkomen & Fiscus.
  2. Vink het veld Bruto salaris uit dienstverband aan.
  3. Open het specificatiescherm Inkomen uit arbeid.
Als persoon dividend ontvangt:
  1. Ga naar het scherm Inventarisatie - Inkomen & Fiscus.
  2. Vink het veld Inkomsten aanmerkelijk belang aan.
  3. Open het specificatiescherm Inkomsten aanmerkelijk belang.
Dividend
  1. Ga naar het scherm Inventarisatie - Inkomen & Fiscus.
  2. Vink het veld Inkomsten aanmerkelijk belang aan.
  3. Open het specificatiescherm Inkomsten aanmerkelijk belang.
Eerdere eigenwoningreserve (EWR)
  1. Ga naar het scherm Inventarisatie - Woonsituatie.
  2. Selecteer Ja bij het veld Eigenwoningreserve of - schuld aanwezig?
  3. Vervolgens kun je het bedrag bij het veld Eigenwoningreserve (EWR) uit het verleden invullen.
Energiebespaarbudget (EBB)
  1. Ga naar het scherm Voorstel - Financieringsbehoefte.
  2. Open in de Financieringsopzet het specificatiescherm Verbouwing Verbetering.
  3. Vervolgens kun je het bedrag invullen bij het veld Waarvan energiebespaarbudget.
Energiebesparende Voorzieningen (EBV)
  1. Ga naar het scherm Voorstel - Financieringsbehoefte.
  2. Open in de Financieringsopzet het specificatiescherm Verbouwing Verbetering.
  3. Vervolgens kun je het bedrag invullen bij het veld Waarvan energiebesparende voorzieningen.
Energiezuinige woning (nul-op-de-meter)
  1. Ga voor de huidige hypotheek naar het scherm Inventarisatie - Woonsituatie.
  2. Ga voor een nieuwe hypotheek naar het scherm Analyse - Woning.
  3. In het dropdownmenu bij het veld Energielabel kun je de optie Nul-op-de-meter selecteren.
Erfrente
  1. Ga voor een bestaande erfrente naar het scherm Inventarisatie - Huidige situatie - Kapitaalverzekering.
  2. Ga voor een nieuwe erfrente naar het scherm Voorstel - Producten - Kapitaalverzekering.
  3. Klik op de knop +Kapitaalverzekering toevoegen.
  4. Selecteer bij Soort verzekering het veld Levensverzekering.
  5. Partij Anders, partijnaam Onafhankelijk (standaardwaarden).
  6. Bij het onderdeel Overlijdensrisicodekking kun je bij het veld Partnerrente per jaar de hoogte van de partnerrente invoeren.
Erfpacht
  1. Ga voor erfpacht op de huidige woning naar het scherm Inventarisatie - Woonsituatie.
  2. Ga voor erfpacht op de nieuwe woning naar het scherm Analyse - Woning.
  3. Selecteer Ja bij het veld Erfpacht.
  4. Vervolgens kun je de gegevens invullen, zoals de Jaarlijkse canon.
Expat of kennismigrant
  1. Ga naar het scherm Inventarisatie - Inkomen & Fiscus.
  2. Vink Brutosalaris uit dienstverband aan.
  3. Open vervolgens het specificatiescherm Inkomen uit arbeid.
  4. In dit specificatiescherm zet je het veld Buitenlands inkomen op Ja.
Aandachtspunten:
  1. In Adviesbox is geen 30%-regeling mogelijk.
  2. Je moet zelf de gegevens AOW en WW nog aanpassen

F-H-I

Fiscale voortzetting
  1. Ga naar het scherm Voorstel - Vergoedingenoverzicht.
  2. Als je Vergoedingenoverzicht de producten niet meeneemt, dan kun je in het voorstel kiezen voor fiscale voortzetting.
  3. Meeneemvinkje uitzetten bij Vergoedingenoverzicht.
Flexwerker
  1. Ga naar het scherm Inventarisatie - Inkomen & Fiscus.
  2. Vink Brutosalaris uit dienstverband aan.
  3. Kies bij Soort dienstverband voor Flexibele arbeidsrelatie met perspectiefverklaring of Flexibele arbeidsrelatie zonder perspectiefverklaring.
  4. Voer het huidige inkomen in bij het veld Brutosalaris en het inkomen over de voorgaande jaren.
Huurinkomsten
  1. Ga naar het scherm Inventarisatie - Inkomen & Fiscus.
  2. Vink het veld Inkomsten box 3 aan.
  3. Vervolgens open je het specificatiescherm Inkomsten verhuur onroerend goed.
  4. Hier kun je de huurinkomsten invoeren.
  5. Let op: niet alle maatschappijen nemen huurinkomsten mee.
Inkomen uit BV
Zie Directeur-grootaandeelhouder (DGA).
IPAP-verzekering
  1. Ga voor een bestaande IPAP-verzekering naar het scherm Inventarisatie - Huidige situatie - AOV.
  2. Ga voor een nieuwe IPAP-verzekering naar het scherm Voorstel - Producten - AOV.
  3. Klik op de knop +AOV toevoegen.
  4. Bij een nieuwe verzekering selectie je Onafhankelijk als Verzekeringsmaatschappij.
  5. Selecteer bij Soort verzekering de optie WGA-gatverzekering.
  6. Selecteerde optie Ja bij Uitgebreid.
  7. Kies bij het veld Gedeeltelijke uitkering o.b.v. voor Staffel.
  8. Zet bij 80%-100% de uitkering op 85%, zodat hij 10% bovenop de IVA zal uitkeren.
IVA = WIA
  1. Ga naar het scherm Inventarisatie - Inkomen & Fiscus.
  2. Vink het veld Overige inkomsten box 1 aan.
  3. Open het specificatiescherm Overige inkomsten box 1.
  4. In dit specificatiescherm kun je de hoogte van de IVA-uitkering invullen.

K-M-N

Kadastrale gegevens
  1. Voor de huidige woning ga je naar het scherm Inventarisatie - Woonsituatie.
  2. Voor de nieuwe woning ga je naar het scherm Analyse - Woning.
  3. Open het specificatiescherm Onderpand.
  4. In dit specificatiescherm kun je de velden Kadastrale gemeente en Kadastrale sectie / nummer invullen.
Kinderalimentatie
De te ontvangen of te betalen kinderalimentatie voer je als volgt op:
  1. Ga naar het scherm Inventarisatie - Huidige situatie - Overig.
  2. Knop +Overige post toevoegen
  3. Bij het veld Correctie last selecteer je de optie Neutraal.
  4. Bij het veld Correctie fiscaal selecteer je de optie Aftrekpost.
Klantprofiel controle uitzetten HDN
Geen controle op volledigheid klantprofiel en motivering bij HDN-aanvraag:
  1. Ga naar de instellingen-app, scherm Voorkeuren - Adviesinstellingen - Klantprofiel en motivering.
  2. Kies bij het veld Soort controle voor Geen controle.
Koopsubsidie (bijv. via Koopgarant)
  1. Ga naar het scherm Analyse - Woning.
  2. Open het specificatiescherm bij Onderpand.
  3. Selecteer vervolgens Ja bij het veld Verkoop onder voorwaarden.
  4. Dan verschijnt het veld Constructie met een dropdownmenu.
  5. Kies bijvoorbeeld voor Koopgarant.
Kortingsjaren AOW
  1. Ga naar het scherm Inventarisatie - Inkomen & Fiscus.
  2. Bij het veld Korting AOW kun je het aantal kortingsjaren invoeren.
Maximale hypotheek o.b.v. inkomen
Adviesbox berekent de maximale hypotheek op basis van inkomen op drie verschillende plaatsen:
  1. de snelle berekening Maximale hypotheek in de berekenen-app;
  2. het scherm Voorstel - Maximale hypotheek in de advies-app;
  3. het scherm Voorstel - Acceptatie in de advies-app.
Nabestaandenpensioen
Klant ontvangt nu een nabestaandenpensioen:
  1. Ga naar het scherm Inventarisatie - Inkomen & Fiscus.
  2. Vink het veld Overige inkomsten box 1 aan.
  3. Open het specificatiescherm Overige inkomsten box 1.
  4. Vul het veld Nabestaandenpensioen voor AOW of het veld Nabestaandenpensioen na AOW in.
Als het een toekomstig nabestaandenpensioen voor de partner is mocht klant komen te overlijden:
  1. Ga naar het scherm Inventarisatie - Pensioen.
  2. Daar staan de velden:
    1. Nabestaandenpensioen tot AOW bij overlijden voor AOW.
    2. Nabestaandenpensioen na AOW bij overlijden voor AOW.
    3. Nabestaandenpensioen tot AOW bij overlijden na AOW.
    4. Nabestaandenpensioen na AOW bij overlijden na AOW.
NHG aan- of uitzetten
  1. Ga naar het scherm Voorstel - Financieringsbehoefte.
  2. Ga naar het veld Nationale Hypotheek Garantie, bij het onderdeel Financieringsopzet.
  3. Standaard staat NHG staat uit. Klik op het rekenmachientje om NHG aan te zetten en het bedrag te laten berekenen.
  4. NHG weer uitzetten of het bedrag wijzigen? Klik op het icoontje met het potloodje om het bedrag op € 0 te zetten of aan te passen.

O-P

Onderhandse verhoging of lening
  1. Ga naar het scherm Analyse - Aanleiding en kies voor Huidige hypotheek wijzigen.
  2. Ga naar het scherm Voorstel - Financieringsbehoefte.
  3. Bij het veld Soort financiering kies je voor Onderhandse verhoging.
Overbruggingskrediet
  1. Ga naar het scherm Voorstel - Financieringsbehoefte.
  2. Daar kun je een Overbruggingskrediet invoeren.
  3. Daarbij is de einddatum, het rentepercentage en de hoogte van het bedrag afhankelijk per maatschappij.
Aandachtspunten:
  1. Een overbruggingskrediet is alleen mogelijk als de huidige woning verkocht is en de verkoopprijs hoger is dan de huidige hypotheek.
  2. Het overbruggingskrediet zie je niet terug in het voorstel, wel in de afdruk van de Financieringsbehoefte en Lasten.
Overdrachtsbelasting
Bij heropname i.v.m. afkoop erfpacht of oversluiten:
  1. Ga naar het scherm Voorstel - Financieringsbehoefte, onderdeel Financieringsopzet.
  2. In het specificatiescherm bij Overige kosten hypotheek kun je de overdrachtsbelasting invoeren en eventuele kosten onderhandse akte.
Partneralimentatie
Te ontvangen partneralimentatie:
  1. Ga naar het scherm Inventarisatie - Inkomen & Fiscus.
  2. Vink het veld Overige inkomsten box 1 aan.
  3. Open het specificatiescherm en vul de te ontvangen partneralimentatie in.
Te betalen partneralimentatie:
  1. Ga naar het scherm Inventarisatie - Inkomen & Fiscus.
  2. Vink het veld Fiscale aftrekposten aan.
  3. Open het specificatiescherm en vul de velden Te ontvangen partneralimentatie en Einddatum in.
Passeerdatum
  1. Ga naar het scherm Analyse - Vergoedingenoverzicht.
  2. Daar staat het veld Verwachte passeerdatum.
Persoonsgebonden Budget (PGB)
  1. Ga naar het scherm Inventarisatie - Inkomen & Fiscus.
  2. Vink het veld Overige inkomsten box 1 aan.
  3. Open het specificatiescherm en vul hier het bedrag in.
Private lease contract
  1. Ga voor een bestaand contract naar het scherm Inventarisatie - Huidige situatie - Krediet.
  2. Ga voor een nieuw contract naar het scherm Voorstel - Producten - Krediet.
  3. Klik op de knop + Krediet toevoegen.
  4. Kies bij het veld Soort krediet voor Private Lease
  5. In het invoerscherm kun je de looptijd, het rentepercentage en de maandlast invoeren.

R-S-V-W-Z

Roker
  1. Ga naar het scherm Inventarisatie - Personalia.
  2. Hier staat het veld Roker, selecteer Ja.
Servicekosten
In de huidige situatie:
  1. Ga naar het scherm Inventarisatie - Woonsituatie.
  2. Woonsituatie is in Eigendom.
  3. Open bij het onderdeel Huidig pand het specificatiescherm Onderpand.
  4. Hier staat het veld Servicekosten.
In de nieuwe situatie:
  1. Ga naar het scherm Analyse - Woning.
  2. Open het specificatiescherm Onderpand.
  3. Hier staat het veld Servicekosten.
Studiefinanciering
  1. Ga naar het scherm Inventarisatie - Huidige situatie - Krediet.
  2. Klik op de knop + Krediet toevoegen.
  3. Kies voor Studielening.
Voor meer informatie over de toetslast van de studiefinanciering:
  1. Ga naar Voorstel - Maximale hypotheek.
  2. Klik op het icoontje met het vraagteken bij het veld Krediet toetslast per maand, onderdeel Vermogen en kredieten.
Vereniging van Eigenaren (VvE)

1. Ga naar het scherm Analyse - Woning.
  2. Vul in het specificatiescherm Onderpand het veld Servicekosten (per maand) in.
  3. Ga vervolgens naar Voorstel - Producten - Overig.
  4. Klik op de knop + Overige post toevoegen.
  5. Invoeren als neutrale last met looptijd van maand.
Verkoop onder voorwaarden / constructie
  1. Ga voor de huidige woning naar het scherm Inventarisatie - Woonsituatie.
  2. Ga voor een nieuwe woning naar het scherm Analyse - Woning.
  3. Open het specificatiescherm Onderpand.
  4. Kies bij de optie Verkopen onder voorwaarden voor Ja.
  5. Kies vervolgens de Constructie uit de keuzelijst.
WGA-gatverzekering (ook bij werkgever)
  1. Voor een bestaande WGA-gatverzekering ga je naar het scherm Inventarisatie - Huidige situatie - AOV.
  2. Voor een nieuwe WGA-gatverzekering ga je naar het scherm Voorstel - Producten - AOV.
  3. Klik op de knop +AOV toevoegen.
  4. Kies als Soort product voor de WGA-gatverzekering.
WIA-uitkering
  1. Ga naar het scherm Inventarisatie - Inkomen & Fiscus.
  2. Vink het veld Overige inkomsten box 1 aan.
  3. Open het specificatiescherm Overige inkomsten box 1.
  4. In dit specificatiescherm kun je de hoogte van de WIA-uitkering invullen.
ZZP-er
  1. Ga naar het scherm Inventarisatie - Inkomen & Fiscus.
  2. Vink het veld Onderneming aan en open het specificatiescherm.
  3. Hier kun je onder andere de winst uit onderneming opvoeren en het soort onderneming.
Kies je voor lagere lasten in het eerste jaar:
  1. Ga naar de instellingen-app en vervolgens naar het scherm Voorkeuren - Lastenoverzicht.
  2. Selecteer Ja bij het veld 1e jaar alleen nieuwe situatie tonen. Nu worden alleen de lasten vanaf de ingangsdatum van het nieuwe advies meegenomen in de lastenoverzichten.