Een leningdeel oversluiten

Inleiding

In dit artikel lees je het volgende:
  1. een korte omschrijving over wanneer je kiest voor omzetten of voor oversluiten;
  2. een korte en uitgebreidere instructie over het omzetten van een leningdeel.

Oversluiten of omzetten

Oversluiten
Je kiest voor oversluiten als jouw klant:
  1. de hoogte van een of meerdere leningdelen wil wijzigen;
  2. leningdelen wil samenvoegen;
  3. een rentevastperiode wil wijzigen (waarbij boeterente wordt berekend) of
  4. wil verbouwen.
Bij oversluiten beëindig je de huidige leningdelen en vervang je door nieuwe leningdelen, ook als dit bij dezelfde maatschappij gebeurt. Ook wordt een financieringsbehoefte gecreëerd ter hoogte van de oude hypotheek, aangevuld met (verbouwings)kosten.

Omzetten
Bij omzetten pas je de hypotheekvorm van een of meerdere bestaande leningdelen aan. De hoogte en looptijd van de leningdelen blijven gelijk.
Voor omzetten is de instructie Een leningdeel omzetten beschikbaar.

Korte instructie: een leningdeel oversluiten

Doorloop de volgende stappen om een of meerdere leningdelen in Adviesbox om te sluiten:
Stappen

Stap 1:
Voer de huidige woning en hypotheek op bij de schermen Inventarisatie - Woonsituatie én Hypotheek.
Stap 2:
Selecteer het soort financiering en de aanleiding van het gesprek op het scherm Analyse - Aanleiding.
Stap 3:
Zet bij de over te sluiten leningdelen de vinkjes bij Meenemen uit op het scherm Voorstel - Vergoedingenoverzicht.
Stap 4:
Selecteer bij Soort financiering dat het om een Oversluiten gaat en maak de Financieringsopzet compleet (scherm Voorstel - Financieringsbehoefte).
Stap 5:
Maak nieuwe leningdelen aan.

Instructie: een leningdeel oversluiten

Stap 1: Voer de huidige woning en hypotheek op
  1. Schermen: Inventarisatie - Woonsituatie en Inventarisatie - Huidige situatie - Hypotheek.
  2. Geef onder Woonsituatie aan dat de huidige woning een koopwoning is en hoe hoog de huidige hypotheek is.
  3. Vervolgens specificeer je op het scherm Hypotheek de lopende hypotheek.
Stap 2: Selecteer het soort financiering en de aanleiding van het gesprek
  1. Scherm: Analyse - Aanleiding. Onderdelen: Financiering en Aanleiding gesprek.
  2. Kies bij Financiering voor Huidige hypotheek wijzigen.
  3. Geef aan wat de aanleiding van het gesprek is, bijvoorbeeld Verbouwing / verbetering en Maandlastenverlichting
Stap 3: Neem de huidige leningdelen niet mee
  1. Scherm: Voorstel - Vergoedingenoverzicht. Onderdeel: Huidige producten.
  2. De huidige leningdelen die worden overgesloten moeten niet worden meegenomen.
  3. Zorg er voor dat het veld Meenemen bij deze leningdelen niet geselecteerd is.
Stap 4: Selecteer het soort financiering en maak de financieringsopzet compleet
  1. Scherm: Voorstel - Financieringsbehoefte.
  2. Bij oversluiten wordt er altijd een financieringsbehoefte gecreëerd ter hoogte van de oude hypotheek, aangevuld met (verbouwings)kosten.
  3. Geef bij Soort financiering aan dat het om Oversluiten gaat.
  4. Het veld Af te lossen bestaande hypothe(e)k(en) wordt automatisch gevuld en de financieringsopzet kan compleet worden gemaakt.
  5. Is er sprake van een verbouwing / verbetering? Geef dan ook de marktwaarde na verbouwing aan.
Stap 5: Maak nieuwe leningdelen aan
  1. Scherm: Voorstel - Hypotheek oversluiten
  2. Maak de nieuwe leningdelen aan.
  3. Als ervoor wordt gekozen om de hypotheeksamenstelling te laten genereren door Adviesbox wordt er direct rekening gehouden met de juiste resterende looptijd.
  4. Het is ook mogelijk om de nieuwe constructie zelf samen te stellen.