Een overbruggingskrediet invoeren

Inleiding

In dit artikel lees je:
  1. een korte instructie over hoe je een overbruggingskrediet invoert;
  2. meer informatie over de (on)zichtbaarheid van het overbruggingskrediet in Adviesbox;
  3. een uitgebreide instructie voor als je meer verdieping nodig hebt op de korte instructie.

Korte instructie: overbruggingskrediet invoeren

Voorwaarde voor een overbruggingskrediet: de aanvrager heeft een eigen woning en de verwachting is dat deze woning met overwaarde wordt verkocht.

Doorloop de volgende stappen om een overbruggingskrediet in Adviesbox op te voeren:
Stappen

Stap 1:
Voer de huidige woning en hypotheek op bij de schermen Inventarisatie - Woonsituatie én Hypotheek.
Stap 2:
Selecteer het soort financiering en de aanleiding van het gesprek op het scherm Analyse - Aanleiding
Stap 3:
Vul de verwachte verkoopwaarde in op het scherm Analyse - Woning.
Stap 4:
Inzicht in de berekening van de overwaarde op het scherm Voorstel - Financieringsbehoefte.
Stap 5:
Voer het gewenste overbruggingsbedrag in bij het onderdeel Financieringsopzet, specificatiescherm: Overbrugging

Zichtbaarheid van het overbruggingskrediet in Adviesbox

1. Het overbruggingskrediet wordt niet zichtbaar als apart leningdeel in het voorstel.
  2. Wel wordt deze informatie met de hypotheekaanvraag via HDN meegestuurd naar de geldverstrekker.
  3. De informatie over het overbruggingskrediet blijft beperkt tot de Financieringsbehoefte en bij de Vergelijkend hypotheeklasten
  4. In de verschillende lastenoverzichten is de rente die wordt betaald voor het overbruggingskrediet zichtbaar als onderdeel van de rente gedurende de looptijd van het overbruggingskrediet.

Instructie: overbruggingskrediet invoeren

Stap 1:  Voer de huidige woning en hypotheek op
  1. Schermen: Inventarisatie - Woonsituatie én Hypotheek.
Stap 2:  Selecteer het soort financiering en de aanleiding van het gesprek
  1. Scherm: Analyse - Aanleiding
Stap 3: Vul de verwachte verkoopwaarde in
  1. Scherm: Analyse - Woning. Onderdeel: Verkoop.
  2. Vul onder andere de velden Verkoopstatus in en Verkoopprijs (geschat) in.
Stap 4: Inzicht in de berekening van de verwachte overwaarde op de huidige woning
  1. Scherm: Voorstel - FinancieringsbehoefteOnderdeel: Overwaarde huidige woning.
  2. Het onderdeel Overwaarde huidige woning toont de berekening van de Overwaarde
Stap 5: Voer het gewenste overbruggingsbedrag in
  1. Scherm: Voorstel - Financieringsbehoefte. Onderdeel: Financieringsopzet. Specificatiescherm: Overbrugging.
  2. In de financieringsopzet open je bij het veld Overbruggingskrediet het specificatiescherm Overbrugging.
  3. Bij het veld Overwaarde huidige woning(en) staat automatisch de overwaarde van de woning ingevuld.
  4. Als dit het gewenste bedrag aan overbrugging is, hoef je hier alleen nog maar de velden Rente overbruggingskrediet en Einddatum in te vullen.
  5. Bij het veld Meenemen in overbruggingskrediet kun je het bedrag handmatig aanpassen. Of klik op het icoontje met de rekenmachine om automatisch het bedrag in te laten vullen.
  6. Als je op de knop Bevestigen klikt, maakt het overbruggingskrediet onderdeel uit van de financieringsopzet.