Specificatieschermen
Specificatiescherm Netto verkoopopbrengst:
Dit scherm zichtbaar als het onderdeel Overwaarde huidige woning wordt getoond.
- De klant heeft zijn huidige woning verkocht of gaat de huidige woning verkopen. De verkoopstatus geef je aan op het scherm Analyse - Woning.
Specificatiescherm Koopsom woning v.o.n.
- Dit specificatiescherm is zichtbaar als de klant een nieuwbouw woning wil aankopen.
- Hier vul je de koopsom van de woning inclusief grond in.
- Verder geef je aan hoe hoog de grondprijs is en of de grond op dit moment wel of nog niet in bezit is.
Specificatiescherm Meerwerk
- Dit specificatiescherm is zichtbaar als de klant een nieuwbouw woning wil aankopen.
- Is er sprake van meerwerk? Dan kun je de totale kosten aan meerwerk opnemen.
- De overige velden komen overeen met het specificatiescherm Verbouwing/verbetering (zie hieronder).
Specificatiescherm Verbouwing/verbetering van de woning
- Dit specificatiescherm is zichtbaar als sprake is van een verbouwing en/of verbetering van de woning.
- Geef hier de totale kosten van de verbouwing/verbetering op.
- Van de totale kosten geef je aan welk gedeelte van het bedrag niet waardevermeerderend is, welk gedeelte valt onder het energiebespaarbudget, welk bedrag wordt uitgegeven aan energiebesparende voorzieningen en hoeveel aan achterstallig onderhoud.
- Hier vind je ook een link naar de Rekenhulp hypotheek en verduurzaming om het energiebespaarbudget te kunnen berekenen.
- Specificeer vervolgens de werkzaamheden en de bedragen. Deze specificatie wordt ook meegestuurd met de taxatieaanvraag op he scherm Aanvraag - Taxatie.
Specificatiescherm Afkoop erfpacht
- Dit specificatiescherm is zichtbaar als er sprake is van erfpacht.
- Bij het onderdeel Erfpacht geef je aan of er sprake is van Jaarlijks canon en of het gaat om een eeuwigdurend erfpacht.
- Wordt de erfpacht afgekocht? Dan vul je in dit specificatiescherm het bedrag en einddatum van de afkoop in.
Specificatiescherm Advieskosten/bemiddelingsvergoeding
- In dit specificatiescherm kun je zien welke kosten/vergoedingen in rekening worden gebracht inclusief de bijbehorende bedragen.
- De bedragen worden automatisch gegenereerd aan de hand van eerder ingevulde gegevens op het scherm Voorstel - Vergoedingenoverzicht.
- Deze bedragen zijn op dit scherm niet aan te passen. Wil je een of meerdere bedragen aanpassen? Ga dan naar het scherm Vergoedingenoverzicht.
- Je kunt de standaard tarieven wijzigen in de instellingen-app, scherm Voorkeuren - Tarieven.
- Wil je de klant gespreid laten betalen? Dan kun je dat in dit specificatiescherm aangeven.
Specificatiescherm Bankgarantie
- Dit specificatiescherm is zichtbaar als de klant een woning aan wil kopen.
- Hier vul je het Garantiebedrag en de Kosten van de bankgarantie in.
- Ook geef je aan of de bankgarantie wel/niet bij de geldverstrekker aanvraagt.
- Doe je de aanvraag niet bij een geldverstrekker, maar bij een bankgarantie-instelling? Dan kun je de bankgarantie rechtstreeks aanvragen via het scherm Aanvraag - Bankgarantie.
Specificatiescherm Boeterente
- In dit specificatiescherm kun je de boeterente berekenen als je een of meerdere leningdelen gaat beëindigen.
- In het overzicht zie je de huidige leningdelen die je hebt opgevoerd. Kies vervolgens het leningdeel dat je wil beëindigen en de berekeningswijze (contante waarde of eigen invoer).
- Vervolgens kun je een aantal gegevens aanpassen/toevoegen, zoals Datum boeterente.
- Vervolgens heb je een inschatting van de hoogte van de boeterente die de klant moet betalen als hij het leningdeel voortijdig gaat beëindigen.
Specificatiescherm Renteverlies tijdens bouw
- Dit specificatiescherm is zichtbaar als de klant een nieuwbouw woning wil aankopen.
- De velden Grondkosten en Grond reeds in bezit kun je invullen/aanpassen in het specificatiescherm Koopsom woning v.o.n.
- De grondkosten worden uit het hypotheekbedrag gehaald. Wordt (een gedeelte van) de grondkosten uit eigen middelen gefinancierd? Dan breng je dit in mindering op de grondkosten.
- De stichtingskosten zijn alle kosten die gemaakt worden voor de aankoop van een nieuwbouwwoning inclusief meerwerk.
- De hoogte bouwdepot bij aanvang is de stichtingskosten verminderd met de grondkosten. Dit bedrag is gemaximeerd en kan niet hoger zijn dan het hypotheekbedrag.
- Verder vul je de velden Hypotheekrente, Rentevergoeding en Duur van de bouw in.
- Vervolgens berekent Adviesbox het Renteverlies volgens de standaard berekening. Je kunt ook kiezen voor een geavanceerde berekening. In dit geval kun je het renteverlies op maandbasis invullen.
Specificatiescherm Overige financieringskosten
- In dit specificatiescherm staan mogelijke overige financieringskosten, zoals de afsluitkosten voor een SVn starterslening, de afsluitkosten voor een overbruggingskrediet en de bereidstellingskosten.
- Als de hoogte van de starterslening of een overbruggingskrediet is opgevoerd, dan berekent Adviesbox automatisch de afsluitkosten. Dit bedrag kun je niet handmatig aanpassen.
- Meer informatie over de Subsidieregeling Starterslening lees je hierboven bij de algemene informatie over de Financieringsopzet.
Totale restschuld
- Dit specificatiescherm is zichtbaar als de klant een woning aan wil kopen.
- Als er een restschuld is, dan kun je eventueel met eigen geld en de opgebouwde waarde uit polis(sen) en rekening(en) gebruiken om de mee te financieren restschuld te verlagen.
- De de bedragen m.b.t. de inbreng om de restschuld te verlagen zijn ook zichtbaar in het specificatiescherm Inbreng eigen geld. Daar kun je ze niet aanpassen.
- De mee te financiering restschuld is de totale restschuld (inclusief achtergestelde betalingen op de huidige hypotheek) minus inbreng eigen geld minus inbreng opgebouwde waarde.
- Het bedrag bij Mee te financieren restschuld wordt gebruikt voor het leningdeel Restschuld in het scherm Voorstel - Producten - Hypotheek.
Specificatiescherm Overige kosten in hypotheek
- In dit specificatiescherm staan de overige kosten in hypotheek.
- Is er een overbruggingskrediet opgevoerd? dan staat hier het totale bedrag van de huidige lasten en de rentelast van de overbrugging, die in de hypotheek zijn meegefinancierd. Je kunt deze lasten invullen bij het specificatiescherm Overbruggingskrediet.
- Je kunt hier nog andere overige kosten aan toevoegen die betrekking hebben op de aankoop, de verbetering of het onderhoud van de woning. Denk bijvoorbeeld aan de kosten voor een bouwkundige keuring. Per kostenpost geef je het bedrag aan, of deze fiscaal in box 1 of box 3 moet worden geplaatst en of de kosten wel/niet aftrekbaar zijn voor de inkomstenbelasting in het jaar van betaling.
Specificatiescherm Inbreng eigen geld
- Dit specificatiescherm staat de inbreng eigen geld en inbreng polis / rekening.
- Je kunt bij het specificatiescherm Totale restschuld aangeven hoeveel inbreng eigen geld én opgebouwde waarde uit polis(sen) en rekening(en) de klant wil gebruiken om de restschuld te verlagen. In dit specificatiescherm worden dan automatisch de bedragen getoond bij de velden Inbreng voor verlagen restschuld en/of Waarvan verlagen restschuld.
- In de instellingen-app, scherm Voorkeuren - Berekeningen, kun je bij het veld Mindering overwaarde op de gewenste hypotheek de optie Ja selecteren. De overwaarde op een woning wordt dan standaard in mindering gebracht op de gewenste hypotheek.
Specificatiescherm Overbrugging
- Dit scherm staat achter het veld Overbruggingskrediet.
Specificatiescherm Andere financiering(en)
- In dit specificatiescherm kun je andere financiering(en) opvoeren, waaronder het bedrag dat gefinancierd wordt met een kortlopende lening of krediet bij een kredietverstrekker.
- De lening of het krediet voeg je ook toe bij Inventarisatie - Huidige situatie - Krediet.
Specificatiescherm Eigenwoningschuld
- Dit specificatiescherm is niet zichtbaar als het gaat om een aankoop van een tweede woning (box 3).
- Hier staat de berekening van de eigenwoningschuld. Oftewel het deel van de hypotheek waarover de klant de rente mag aftrekken.
- De financieringskosten zijn (deels) aftrekbaar.