Problemen met het versturen van een meeneemhypotheek.

Problemen met het versturen van een meeneemhypotheek.

Inleiding

Deze instructie focust zich primair op het adresseren van HDN problemen bij het versturen van een meeneemhypotheek

Bekende restricties

Bekende restricties voor het versturen zijn:
 1. Meerdere onderpanden tegelijk verkopen is niet mogelijk. (Samenwoners)
 2. Er moet altijd een nieuwe hypotheek zijn om een HDN bericht te kunnen versturen. (Goedkoper wonen)

1. Meerdere onderpanden tegelijk verkopen is niet mogelijk

Om een aanvraag per HDN te kunnen versturen moet de aanvraag aan een aantal regels voldoen: zo dient er aangegeven te worden of de huidige woning wordt verkocht, of de huidige lening wordt afgelost en mocht deze meegenomen worden dan welke vorm deze dient te krijgen. Afhankelijk van de keuze gaan allerlei deuren open en dicht en wordt de aanvraag via een bepaalde koers geleid. Het probleem is echter dat er geen onderscheid op een woning wordt gemaakt waardoor de check op combinaties als een complete check gedaan worden in plaats van op enkel het te muteren onderpand.

Dit gebeurt aan de hand van condities in het HDN schema en onderstaand staat een voorbeeld uit het algemene HDN schema.

Bij meerdere onderpanden spelen er twee waarden uit dit schema boven, namelijk dat de huidige woning verkocht gaat worden en de lening meegenomen zal worden en voor de andere woning dat deze verkocht zal worden en de lening gestopt zal worden. Dit maakt het dat de ene combinatie eist dat hij als "nieuw" wordt meegestuurd terwijl de ander hem juist als "Meeneemhypotheek" wil hebben. Deze loop valt niet op een correcte manier te omzeilen.

De oplossing voor deze situatie is helaas om een van de woningen te verwijderen. Hierdoor eindigt de loop en kan de aanvraag wel verstuurd worden. We raden aan om de aanvraag zo in te schieten en daarna in het extranet, portaal of door middel van contact met een accountmanager achteraf te wijzigen. Hierin geldt dat dit onder de aandacht is gebracht bij HDN en we hopen op een aanpassing in het schema. Zowel de geldverstrekker als Adviesbox zal dit niet kunnen verhelpen.

2. Er moet altijd een nieuwe hypotheek zijn om een HDN bericht te kunnen versturen

Binnen Adviesbox spelen een tweetal restricties die problemen kunnen geven in een situatie waarin de huidige situatie een grotere hypotheek zal bevatten dan het voorstelscherm. 
 1. Het is niet mogelijk om de hoogte of de looptijd van de lening in het voorstel aan te passen, noch om aan te geven of de lening een meegenomen renterecht bevat. Dit maakt het dat een mutatie op deze lening al direct in de huidige situatie gedaan moet worden zodat deze in het voorstel netjes terug zal komen. 
 2. Daarnaast geldt dat Adviesbox pas de partij zal weten wanneer er een nieuw leningdeel is opgevoerd. Voor een situatie waarin er een lagere hypotheek gekozen zal worden is het dan noodzakelijk om een fictieve hypotheek van € 1 erin te zetten zodat een aanvraag gekoppeld en van daaruit verzonden kan worden. 
Voorbeeld
Hypotheek in de huidige situatie van € 250.000 en een overwaarde van € 50.000 terwijl de nieuwe hypotheek maar € 200.000 zou zijn met ingebrachte overwaarde. Hier zou de huidige situatie gesplitst worden naar twee delen:
 1. de eerste is de € 200.000 die meegenomen zal worden.
 2. de tweede is de € 50.000 die bij Analyse > Aanleiding uitgezet kan worden.
Hierna kan in de Financieringsbehoefte de overbruggingshypotheek opgevoerd worden en aangegeven worden dat er toch een nieuwe hypotheek van € 1 benodigd zal zijn. Tenslotte kan dan de € 1 als nieuwe hypotheek opgevoerd worden en de aanvraag alsnog per HDN verzonden worden.


  • Related Articles

  • Gebruikersinstructie: Meeneemhypotheek

   Inleiding Deze gebruikersinstructie beschrijft de invoer van een meeneemhypotheek. Huidige woonsituatie en hypotheek invoeren Om een hypotheek te kunnen meenemen of verhogen moet altijd eerst de huidige hypotheek worden ingevoerd. Dit gaat in 2 ...
  • Hoe verwerk ik een NN Bankspaar meeneemhypotheek?

   Nationale Nederlanden zegt hierover het volgende: Het is mogelijk om je bestaande bankspaarrekening mee te verhuizen naar een nieuwe lening bij NN.  Echter kan onze midoffice alleen een fiscaal geruisloze voortzetting aan. Vandaar ook de volgende ...
  • HDN-aanvraag opnieuw versturen

   ga naar het tabblad klanten kopieer de aanvraag via kopiëren evt. wijzigingen doorvoeren verstuur opnieuw de aanvraag voor het versturen krijg je de onderstaande melding: Bij de eerste optie wordt er een wijziging verstuurd op de lopende aanvraag. ...
  • Kan ik bij het versturen van een HDN-aanvraag alleen kiezen voor Aanvraag naar notaris?

   Wellicht is er al een HDN aanvraag gedaan binnen dit advies. Kies voor menu Advies - 'Opslaan als nieuw advies' en geef het nieuwe advies een herkenbare naam. Als u nu van tabblad wisselt en weer naar tabblad (HDN) Aanvraag gaat kunt u dan weer de ...
  • Bekende problemen

   Inleiding Hier zie je een overzicht van bekende problemen met Adviesbox.  Bekende problemen Vergelijker toont 0 Woensdag 13 juli 2022 14:00 - Verholpen op 14 juli 11:00 Indien de vergelijker niet op de eerste van de maand inging gaf de ...