Negatief fiscaal voordeel door tariefsaanpassing en/of afbouw Wet Hillen
Inleiding
Er zijn twee mogelijke oorzaken voor een negatief fiscaal voordeel:
- De tariefsaanpassing op de hypotheekrente en aftrekbare kosten voor de eigen woning. De hypotheekrenteaftrek wordt beperkt. Dit raakt mensen met een hoog inkomen.
- De afbouw van Wet Hillen in 30 jaar. Dit heeft impact op eigenwoningbezitters die geen of een kleine hypotheekschuld hebben.
In dit artikel lees je meer over deze twee oorzaken en een rekenvoorbeeld van een klant met een kleine hypotheekschuld.
Oorzaak 1: Beperking hypotheekrenteaftrek
Tariefsaanpassing (2014-2023)
Een klant ontvangt minder aftrek voor de rente en kosten van de eigen woning als het inkomen in de hoogste belastingschijf valt.
- Tussen 2014 en 2023 wordt namelijk jaarlijks het tarief voor de aftrek voor de eigen woning verminderd van 52% naar 37,10%.
Maximale hypotheekrenteaftrek (2020-2023)
| 2020
| 2021
| 2022
| 2023
|
Maximale hypotheekrenteaftrek
| 46,0%
| 43,0%
| 40,0%
| 37,1%
|
Eigenwoningforfait
- Het eigenwoningforfait is een percentage van de WOZ-waarde van de eigen woning die het hoofdverblijf is.
- Het eigenwoningforfait wordt opgeteld bij het inkomen en tegen het normale tarief belast. Het aangepaste tarief is hierop niet van toepassing.
Oorzaak 2: Afbouw Wet Hillen
Introductie Wet Hillen (2005)
In 2005 werd de Wet Hillen geïntroduceerd om de aflossing van hypotheken te stimuleren. Deze wet zorgde ervoor dat de bijtelling van het eigenwoningforfait nooit meer kon zijn dan de aftrekbare hypotheekrente en de overige aftrekbare kosten.
Afbouw Wet Hillen (2019-2048)
Sinds 2019 wordt de Wet Hillen volledig afgebouwd, dit gebeurt in kleine stapjes van 3,33% per jaar. Dat betekent dat een klant met de bijtelling van het eigenwoningforfait te maken krijgt wanneer hij/zij geen of een kleine hypotheekschuld heeft.
In 2021 bedraagt de Hillen-aftrek 90% van het positieve verschil tussen het eigenwoningforfait en de aftrekbare kosten van de eigen woning. Vanaf 2048 moeten huizenbezitters die hun hypotheek volledig of grotendeels hebben afgelost, dus het volledige eigenwoningforfait betalen. Ze raken hun belastingvoordeel kwijt.
Related Articles
Verschillende inkomensverklaringen en bepalen toetsinkomen
Inleiding In dit artikel lees je: meer informatie over verschillende soorten inkomensverklaringen voor het bepalen van het toetsinkomen. Het toetsinkomen heb je nodig om de maximale hypotheek te berekenen; een korte instructie over het invoeren van ...
Reeds genoten renteaftrek en eigenwoningschuld uit het verleden invoeren
Inleiding Je kunt in Adviesbox aangeven dat er in het verleden renteaftrek is genoten. Hiermee wordt vervolgens rekening gehouden bij het genereren van leningdelen in een nieuw voorstel. In dit artikel lees je het volgende: een korte terugblik over ...
Gebruikersinstructie: Advies uitwisselen (exporteren) tussen lokale en online Adviesbox
Deze gebruikersinstructie beschrijft het uitwisselen van adviezen tussen Adviesbox Online en Adviesbox Classic. De koppeling werkt momenteel enkel voor individuele dossiers en beide kanten op. Exporteren vanuit Adviesbox Online: 1. Open het dossier ...
Hoe verwijder ik een klant en/of dossier?
Je verwijdert een klant en/of dossier op de volgende manier: Ga naar de advies-app. Zoek in de zoekbalk de klant op waarvan je de klantgegevens en/of een adviesdossier wilt verwijderen. Als de klant gevonden is, dan kun je de klantgegevens ...
De Hypotheekvergelijker
Inleiding De hypotheekvergelijker: kun je gebruiken als je advies geeft over de aankoop van een woning of het oversluiten van leningdelen; toetst alle hypotheeklabels over de gehele looptijd van alle geschikte maatschappijen en labels; houdt ook ...