Maximale hypotheek: factoren die invloed hebben op de uitkomst van de berekening

Maximale hypotheek: factoren die invloed hebben op de uitkomst van de berekening

Inleiding

Er zijn verschillende factoren die van invloed zijn op het berekenen van de maximale hypotheek op basis van inkomen. In dit artikel lees je meer over een aantal factoren die invloed hebben op de uitkomst van de berekening.

Aantal factoren die invloed hebben op de berekening

Box 3 gedeelte
Er zijn aparte financieringslasttabellen voor gedeelten van de hypotheek waarvan de rente niet fiscaal aftrekbaar is.

Overige financiële verplichtingen
2% van het leningbedrag of de kredietlimiet of, indien lager, de werkelijke maandlast, wordt in mindering gebracht op de toegestane financieringslast. De exacte berekening van de krediet toetslast verschilt per geldverstrekker.

Studieschuld
  1. Een studieschuld die onder het oude stelsel valt (tot augustus 2015): klant heeft 15 jaar de tijd om de studieschuld af te betalen. De studieschuld weegt met een factor 0,75% (2023) mee voor de berekening van de toetslast.
  2. Een studieschuld die onder het nieuwe stelsel valt (na augustus 2015): klant heeft 35 jaar de tijd om de studieschuld af te betalen. De studieschuld weegt met een factor 0,35% (2023) mee voor de berekening van de toetslast.
Vrij beschikbaar vermogen
Onder voorwaarde mag dit voor 3% worden meegerekend als inkomen.

Toetsrente
De hoogte van de toetsrente:
  1. De NHG rente ligt over het algemeen lager dan de rentes op basis van bevoorschottingspercentage.
  2. Voor duren korter dan 10 jaar wordt de standaard toetsrente gehanteerd. De toetsrente wordt per kwartaal door de Autoriteit Financiële Markten (AFM) bepaald en ligt al jaren rond de 5%. Meer informatie hierover kun je vinden op www.afm.nl/toetsrente.
  3. Bij meerdere leningdelen met verschillende rentes wordt een gewogen gemiddelde berekend.
Duur van de leningdelen
Vaak wordt in de snelle Maximale hypotheek berekening gerekend met 30 jaar, terwijl in de praktijk de geadviseerde leningdelen vaak korter lopen.

Hypotheekvorm
  1. De financieringslast van annuïtaire en lineaire leningdelen worden vastgesteld aan de hand van de restant looptijd.
  2. De financieringslast van de aflossingsvrije leningdelen en leningdelen met een opbouwcomponent aan de hand van een looptijd van 30 jaar.