De Hypotheekvergelijker

Inleiding

De hypotheekvergelijker:
  1. kun je gebruiken als je advies geeft over de aankoop van een woning of het oversluiten van leningdelen;
  2. toetst alle hypotheeklabels over de gehele looptijd van alle geschikte maatschappijen en labels;
  3. houdt ook rekening met de automatische rentedaling en de actuele fiscaliteit;
  4. staat op het scherm Voorstel - Producten - Hypotheek, onder de knop Hypotheekvergelijker.
 In dit artikel lees je hoe de hypotheekvergelijker werkt.

De hypotheekvergelijker in 3 stappen

De hypotheekvergelijker in drie stappen:
Stap 1 - Je stelt de hypotheek samen
Stap 2 - Je selecteert de voorwaarden
Stap 3 - Je bekijkt, analyseert en deelt het resultaat met de klant

Beschrijving per stap

Stap 1 - Stel de hypotheek samen
Bij het onderdeel Hypotheeksamenstelling geef je de gewenste samenstelling en eigenschappen van de leningdelen aan.
  1. Je kunt leningdelen vóór en na het kiezen van een geldverstrekker samenstellen.
  2. De leningdelen die je op het scherm Hypotheek hebt ingevoerd, staan ook in de vergelijker.
  3. Je kunt zelf leningdelen maken. Klik hiervoor op Leningdeel toevoegen.
  4. Als je op de knop Samenstelling genereren klikt, dan maakt Adviesbox een samenstelling van leningdelen aan die zoveel mogelijk aansluit bij de huidige situatie en de financieringsbehoefte.
  5. Alle aflosvormen zijn hier beschikbaar. Als een geldverstrekker een bepaalde aflosvorm niet aanbiedt, dan komt de geldverstrekker niet in de resultatenlijst voor.
  6. Leningdelen die automatisch gegenereerd zijn of die je handmatig hebt aangemaakt, kun je aanpassen en met het prullenbak-icoontje weghalen.
  7. Doorlopende leningdelen staan automatisch getoond in het onderdeel Hypotheeksamenstelling
  8. Wijk je bij de samenstelling van de leningdelen af van het totale hypotheekbedrag dat in de financieringsbehoefte? Dan verschijnt de volgende blokkerende melding als je klikt op de knop Toon resultaat: Het totale hypotheekbedrag in de hypotheeksamenstelling komt niet overeen met de totale lening. Zorg dat de leningdelen dezelfde som hebben als de totale lening (€ bedrag totale lening).
Stap 2 - Selecteer de voorwaarden
Bij het onderdeel Voorwaardenselectie selecteer je de gewenste voorwaarden, zoals het soort inkomensverklaring, wel of geen minimale offertegeldigheidsduur en het soort contractrente.
  1. Selecteer de gewenste voorwaarden.
  2. Kies je bijvoorbeeld bij Annuleringskosten offerte voor Nee, dan zal er bij de resultaten een rood kruis verschijnen in de kolom Voorwaarden bij maatschappijen die wel annuleringskosten rekenen.
  3. Heb je de gewenste voorwaarden geselecteerd, dan klik je op de knop Toon resultaat.
Stap 3 - Bekijk, analyseer en deel het resultaat met de klant
Je krijgt nu een overzicht te zien met onder andere per maatschappij de maandlast bij aanvang en de totale kosten over de looptijd. Per maatschappij is met een groen vinkje of een rood kruis aangegeven of de gevraagde hypotheek binnen de maximale hypotheek past en/of voldoet aan de geselecteerde voorwaarden. Daarnaast kun je de resultaten sorteren en filteren. Ook kun je een rapport genereren, zodat je het overzicht kunt opslaan, afdrukken en/of mailen naar de klant.

Overzicht: beschrijving per kolom

Maximale hypotheek
  1. De maximale hypotheek is gebaseerd op het inkomen, het onderpand en de lening.
  2. Hier staat een groen vinkje als de gevraagde hypotheek binnen de maximale hypotheek past.
  3. Als je met de muis op een groen vinkje of een rood kruis plaatst, dan lees je onder andere hoe hoog de maximale hypotheek o.b.v. inkomen & lasten en onderpand & lening van die betreffende maatschappij is.
Voorwaarden
  1. Deze kolom verschijnt alleen als er voorwaarden zijn geselecteerd waar de maatschappij aan moet voldoen.
  2. In deze kolom verschijnt een groen vinkje als de maatschappij aan de voorwaarden voldoet, anders staat hier een rood kruis of een vraagteken.
  3. Als er een vraagteken verschijnt, dan betekent dat er voor de betreffende combinatie geldverstrekker/voorwaarde geen informatie beschikbaar is.
  4. Als je met de muis op een groen vinkje of een rood kruis plaatst, dan krijg je meer informatie over de voorwaarden van de betreffende maatschappij. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de geldigheidsduur van de offerte en of er sprake is van een automatische rentedaling o.b.v. LTV.
Maatschappij
Hier staat de naam van de maatschappij inclusief het label (indien van toepassing).

Rente (bij aanvang)
Als er meerdere leningdelen zijn met verschillende rentepercentages dan toont deze kolom het gewogen gemiddelde rentepercentage.

Bruto maandlast bij aanvang
  1. Dit zijn de bruto kosten in de eerste maand.
  2. Lasten van een eventueel overbruggingskrediet worden niet meegenomen in de bruto maandlast.
  3. De lasten van andere producten in het voorstel zijn hier ook niet in opgenomen. Denk hierbij aan de kosten voor een krediet of een premie voor een overlijdenriscoverzekering.
Netto maandlast bij aanvang
  1. Dit is de bruto maandlast verminderd met het fiscaal voordeel van de gewenste hypotheek.
  2. Het fiscale effect in de huidige situatie tot aan de verwachte passeerdatum, als de optie 1e jaar alleen nieuwe situatie tonen op Nee staat (in de instellingen-app, scherm Voorkeuren - Lastenoverzicht), is van invloed op de netto maandlast.
  3. Het fiscaal voordeel van de eenmalig aftrekbaar bedragen voor financieringskosten en boeterente is hier geen invloed op de netto maandlast.
  4. Het fiscale effect van een box 1 krediet, een kapitaalverzekering of een vermogensproduct is hier ook niet van invloed op de netto maandlast.
Totaal kosten over looptijd
  1. Dit zijn de totale netto lasten over de hele hypotheek.
  2. Als de maatschappij automatische rentedaling ondersteunt, dan is het effect hier in verwerkt.
  3. Het extra fiscaal voordeel in het eerste jaar in verband met eenmalige aftrekbare kosten heeft hier geen invloed op de totale kosten.
Automatische rentedaling
  1. Wanneer op het scherm Financieringsbehoefte niet is gekozen voor een aanvraag met NHG, wordt in de hypotheekvergelijker met automatische rentedaling rekening gehouden.
  2. Als sprake is van een automatische rentedaling, dan zie je in de laatste kolom één of twee sterretjes.
  3. Eén sterretje: bij een gunstiger marktwaarde-schuldverhouding daalt de rente aan het einde van de rentevastperiode.
  4. Twee sterretjes: bij een gunstiger marktwaarde-schuldverhouding daalt de rente direct en automatisch.

Overzicht: sorteren

Sorteren
  1. Standaard staan de hypotheeklabels met de laagste netto maandlast bij aanvang bovenaan.
  2. Daarbij is wel eerst gekeken of de gevraagde hypotheek past binnen de maximale hypotheek en of een hypotheeklabel voldoet aan de geselecteerde voorwaarden.
  3. Wil je sorteren op bijvoorbeeld de totale kosten over de looptijd? Klik dan op desbetreffende kolomtitel.

Klantrapportage

1. Als je op de knop Genereer rapport klikt wordt het resultaat van de vergelijker in een Word-document omgezet.
  2. Door op Afdrukken te klikken kun je de berekening opslaan, afdrukken en/of mailen naar de klant.

Het gewenste resultaat bevestigen

Tevreden met het resultaat? Klik dan oAdvies overschrijven met selectie. Je kunt nu de huidige hypotheek in het voorstel laten overschrijven met de gekozen hypotheek.