Hoe kan ik de pensioenleeftijd aanpassen?

De ingangsdatum AOW wordt berekend en getoond op tabblad Inkomen & Fiscus. (Eventueel kan deze daar aangepast door de kortingsjaren in te voeren).
Adviesbox rekent tot ingangsleeftijd 67 jaar en 3 maanden en niet met de indicatie die Svb.nl geeft voor een eventueel latere ingangsleeftijd.

De ingangsdatum werknemerspensioen kan per pensioenregeling gekozen worden op tabblad Pensioen.

Adviesbox rekent met inkomen uit arbeid tot de ingestelde leeftijd waarop aanvrager stopt met werken.
Daardoor kan het zijn dat er een (pré)pensioen is ingevoerd met een bepaalde ingangsleeftijd, maar dat er toch niet mee gerekend wordt omdat de leeftijd waarop aanvrager stopt met werken hiervan afwijkt.

Deze leeftijd is in te stellen via het pensioenscenario. Zorg eerst dat het vinkje 'Pensioen' aan staat op tabblad Analyse - Aanleiding in het kader Gewenst advies.

Hierdoor wordt op (onder andere) tabblad Hypotheek de optie Pensioen zichtbaar in het Dashboard.

Klik hierop. Eventueel moet u nog klikken op de knop Instellingen en is het veld "Stoppen met werken op leeftijd" zichtbaar.

Met de verdiepingsknop achter het veld kunt u specificeren tot wanneer inkomen meegeteld moet worden, eventueel per type inkomen.