Gebruikersinstructie: Checklist woonquote / toegestane jaarlast

Gebruikersinstructie: Checklist woonquote / toegestane jaarlast

1 Inleiding

Er worden regelmatig vragen gesteld met betrekking tot een hogere of juist lagere woonquote en/of toegestane jaarlast dan verwacht. In dit document wordt een opsomming gegeven van de mogelijke oorzaken.

2 Buitenlands inkomen

Het vakje 'Buitenlands inkomen' is aangevinkt. Dit inkomen wordt niet door alle maatschappijen geaccepteerd. Ook wordt het in box 3 getoetst.



3 Vrij vermogen

Op het tabblad 'Maximale hypotheek' staat een waarde in het veld 'Vrij vermogen.' Dit vermogen zorgt ervoor dat het toetsinkomen wordt verhoogd.



4 Energielabel A++ of hoger

Is een woning gekwalificeerd als A++ of hoger (Analyse > Aanleiding > 'Onderpand'), dan wordt er een bedrag van € 9.000,- buiten beschouwing gelaten in de berekening van de financieringslast, ook zonder dat er sprake is van het treffen van energiebesparende voorzieningen. In de praktijk worden de lasten voor deze € 9.000,- opgeteld bij de toegestane jaarlast op het tabblad 'Acceptatie.'



 

5 Energiebesparende voorzieningen

Energiebesparende voorzieningen (Financieringsbehoefte > 'Verbouwing / verbetering') mogen tot een bedrag van maximaal € 9.000,- buiten beschouwing worden gelaten voor de berekening van de financieringslast.


6 Kredietlasten

De lasten voor een door- of aflopend krediet of voor een studieschuld komen voor 2% of 0,75%/0,45% (studieschuld) of, indien lager, de werkelijke lasten, in mindering op de toegestane jaarlast.



7 Restschuldkrediet

Als zich in het voorstel een restschuldkrediet bevindt, dan komen de berekende lasten hiervoor in mindering op de getoonde toegestane jaarlast op het tabblad 'Acceptatie'.


Toegestane jaarlast mét restschuldlening:


Toegestane jaarlast zónder restschuldlening:


8 Ontvangen alimentatie

Ontvangen alimentatie (Inkomen & Fiscus > 'Overige inkomsten box 1) leidt tot verhoging van het toetsinkomen en dus de toegestane jaarlast.


9 Erfpacht

Erfpacht die niet wordt afgekocht (Financieringsbehoefte > 'Erfpacht') wordt, afhankelijk van de maatschappijnorm, in mindering gebracht op het toetsinkomen of op de toegestane jaarlast.


10 Starterslening

Een starterslening (Financieringsbehoefte > 'Andere financiering(en)') kan, omdat hier bij aanvang geen rente en lasten voor worden betaald, zorgen voor een hogere toegestane jaarlast.


 

11 Samenvattende checklist

§ Buitenlands inkomen

§ Vrij vermogen

§ Energielabel A++ of hoger

§ Energiebesparende voorzieningen

§ Kredietlasten

§ Restschuldkrediet

§ Ontvangen alimentatie

§ Erfpacht

§ Starterslening