Account aanmaken

Inleiding

In dit artikel lees je hoe je een account kunt aanmaken voor Adviesbox.

In het kort:
Stap 1: Je ontvangt een registratiemail om je te gaan registreren.
Stap 2: Je gaat je wachtwoord instellen.
Stap 3: Je gaat voor het eerst inloggen.
Stap 4: Je gaat de tweestapsverificatie instellen.
Stap 5: Je ontvangt back-upcodes en bewaart deze op een veilige plek.
Stap 6: Je gaat opnieuw inloggen met je e-mailadres en wachtwoord.
Stap 7: Je vult de eenmalige verificatiecode in. Deze code haal je op uit je Authenticator-app op je telefoon.
Stap 8: Je kunt aan de slag met Adviesbox.

Account aanmaken in Adviesbox

1. Registratiemail

Je ontvangt een mail om je te registreren. Klik in de mail op de knop om je wachtwoord in te gaan stellen.

Werkt de knop niet? Dan kun je de persoonlijke link onderaan de mail kopiëren en plakken in je internetbrowser.

2. Instellen wachtwoord

Vervolgens kun je je wachtwoord instellen. Lees onderaan dit artikel meer over het instellen en bewaren van een wachtwoord.

3. Inloggen

Daarna log je in met je e-mailadres waarmee je geregistreerd bent en je nieuwe wachtwoord.

4. Authenticator-app

Nu ga je de tweestapsverificatie instellen.
  1. Hiervoor heb je een Authenticator-app nodig. Staat deze nog niet op je telefoon? Dan kun je een Authenticator-app downloaden, bijvoorbeeld van Microsoft of Google.
  2. In deze app scan je de QR-code of vul de code in die op je scherm staat.
  3. De app maakt een eenmalige verificatiecode aan. Deze code vul je in.
  4. Vervolgens klik je op de knop Bevestig verificatiecode.

5. Back-up codes

Als dat is gelukt, ontvang je back-up codes. Met deze codes kun je inloggen, als je bijvoorbeeld niet meer bij je Authenticator-app op je telefoon kunt. Bewaar deze codes op een veilige plek en deel ze nooit met anderen.

6. Inloggen

Vul je e-mailadres en wachtwoord in.

7. Inloggen met Authenticator-app

Vul de eenmalige verificatiecode in. Deze code haal je ophalen uit je Authenticator-app.

8. Aan de slag met Adviesbox

Je bent ingelogd en kunt aan de slag met Adviesbox. Vanaf nu kun je via portaal.adviesbox.nl het inlogscherm van Adviesbox benaderen.

Gebruik een sterk wachtwoord en bewaar deze veilig

Een sterk wachtwoord is niet te raden door een hacker en moeilijk te kraken door een computer. Hieronder volgen een aantal tips om een sterk wachtwoord te creëren en veilig te bewaren:
  1. Gebruik een wachtwoord van minimaal acht tekens.
  2. Gebruik een combinatie van diverse tekens, zoals letters, cijfers en symbolen.
  3. Gebruik een wachtwoordzin. Met een hele zin als wachtwoord creëer je een heel sterk wachtwoord. Daarnaast is een zin vaak makkelijk te onthouden.
  4. Gebruik een wachtwoord dat moeilijk te raden is. Verwerk geen eenvoudig te raden combinaties zoals namen, geboortedata of adressen.
  5. Gebruik een uniek wachtwoord. Hetzelfde wachtwoord voor meerdere websites is makkelijker te onthouden, maar als het wachtwoord gekraakt is, dan hebben kwaadwillende direct toegang tot meerdere websites waar je gebruik van maakt.
  6. Bewaar wachtwoorden op een plek waar andere niet bij kunnen. Schrijf je wachtwoorden nooit op een post-it of in een word-document op je computer. Dit is onveilig, omdat anderen er makkelijk bij kunnen.
  7. Gebruik een wachtwoordmanager, zoals 1Password, LastPass of Keeper. Dit programma helpt je met het bedenken van een wachtwoord, het veilig opslaan en onthouden van een wachtwoord en het wijzigen van een wachtwoord.
  8. Verander regelmatig je wachtwoord.
  9. Controleer af en toe of je wachtwoorden niet zijn gelekt of gehackt. Bijvoorbeeld via haveibeenpwned.com of via de Password Checkup in Chrome.
Daarnaast maakt Adviesbox gebruik van verificatie in twee stappen. Dit betekent dat je moet inloggen in meerdere stappen. Je logt in met je e-mailadres en wachtwoord en daarna voer je een steeds wisselende code in. Deze eenmalige code krijg je op het moment dat je wilt inloggen via de authenticator-app op je telefoon. Het is daarom ook belangrijk dat deze app en je telefoon goed beveiligd is.