Stappenplan voor systeembeheerders: updates met database conversies

Stappenplan voor systeembeheerders: updates met database conversies

Deze informatie is bedoeld voor situaties waarin Adviesbox (database) is geïnstalleerd op een server.

Vier keer per jaar brengt Intersoftware een Adviesbox release uit waarbij ook een database conversie uitgevoerd moet worden.
Ervaring leert dat op dat moment eventuele configuratieproblemen aan het licht komen. Deze kunnen leiden tot storingen bij de gebruikers van Adviesbox.
Om dit te voorkomen, bieden wij deze achtergrondinformatie en een stappenplan om tot een probleemloze update te komen.

Stap 1: Inventarisatie
Er is de applicatie Adviesbox die is geïnstalleerd op een server of op werkstations.
Vrijwel elke werkdag wordt er hiervoor een update verwerkt; dat kan alleen een rentewijziging zijn- of nieuwe functionaliteit.

Daarnaast is of zijn er één of meerdere databases waar Adviesbox de klantgegevens in opslaat.
De structuur van die databases wijzigt alleen door de database conversie, maximaal 4 keer per jaar.
Er kunnen MS Access en/of MS SQL Server databases zijn.
Op deze pagina in de kennisbank staat een inventarisatieformulier.
Vul dit in zodat je weet waar de databases staan en van welk type ze zijn.

Stap 2: Planning
Informeer wanneer de eerst volgende nieuwe release update komt (momenteel: woensdag 20 december 2023).
Plan in om de update op dat moment, buiten werktijd, handmatig uit te voeren.
Zorg dat er een Adviesbox-gebruiker beschikbaar is om, na het uitvoeren van de update, Adviesbox te testen.

Stap 3: Controle
Een veel voorkomend probleem is dat de automatische update van Adviesbox wordt uitgevoerd binnen een Windows account dat niet met de productie database is verbonden.
Dat is ook wel een logische situatie: de gebruikers werken met de gedeelde Adviesbox-database maar voeren niet handmatig updates uit. Het Administrator account voert wel de updates (automatisch via taakplanner) uit, maar hoeft daarvoor niet met een specifieke database verbonden te zijn.

Om de conversie uit te voeren op de juiste database, moet de update wél worden gestart vanuit een Windows account waarin Adviesbox met de juiste database is verbonden.

In Adviesbox is via menu Onderhoud - Instellingen, Technisch - Data te zien wat de databaselocatie is.
Dat wordt vastgelegd in het Windows register onderdeel HKEY_CURRENT_USER.
Daarbinnen in Software - Wow6432Node - Hypobox: AdviezenDatabaseMap.

Stap 4: Advies
Als je de configuratie van Adviesbox met ons wilt bespreken, stuur dan een e-mail naar helpdesk@intersoftware.nl
We nemen dan contact met je op om de situatie door te nemen en advies te geven over mogelijke verbeteringen.

Stap 5: Doorvoeren van de update
Start de update handmatig buiten werktijden.
De update moet op het moment dat deze beschikbaar is gestart worden vanaf een Windows account dat administrator rechten heeft én is verbonden met de juiste database.
Dat kan in Adviesbox zelf via de optie "Update software & rentes" of via het update script dat in taakplanner ingesteld is.
Let wel op dat de handmatige update voor gebruikers kan zijn uitgeschakeld via de register waarde "InternetUpdate" = False.
Je kan dan update ook direct starten door HypoboxUpdate.exe aan te roepen. Daarbij wordt die register waarde genegeerd.

Start Adviesbox op wanneer de update is afgerond en controleer op het hoofdscherm rechtsboven of het versienummer nu 2023.9 is.
Controleer ook of hiernaast de update datum met een groen vinkje staat.
Laat de Adviesbox-gebruiker steekproefgewijs een aantal adviezen openen en tabbladen controleren op foutmeldingen.