Kan ik de uitkering uit een overlijdensrisicoverzekering (ORV) gebruiken om inkomen aan te vullen?

Kan ik de uitkering uit een overlijdensrisicoverzekering (ORV) gebruiken om inkomen aan te vullen?

Vanaf Adviesbox release 2019.2 is het mogelijk om de uitkering uit een overlijdensrisicoverzekering te gebruiken als inkomensaanvulling.

Invoer

Op het  tabblad ORV bij de betreffende verzekering kan aangevinkt worden dat de uitkering bedoeld is voor Inkomensaanvulling.
Dat kan alleen als niet is aangevinkt dat de ORV is verpand of bedoeld voor aflossing van een hypotheek leningdeel.




Bij de specificatie van de aanvulling van het inkomen geeft u per aanvrager op wat het rendement is op het vermogen ('Gehanteerd tarief') en wat de gewenste uitkering is.



Het gehanteerd tarief is het jaarlijks rendement op de uitkering. Hoe hoger deze is, hoe langer er met de uitkering inkomen aangevuld kan worden.
De gewenste uitkering kan per maand, per 2 maanden, per kwartaal, half jaar of per jaar plaats vinden.
Adviesbox berekent op basis van deze invoer hoe lang de uitkering kan duren.

Scenario Overlijden

In het scenario overlijden ziet u de gekozen inkomensaanvulling terug.
Aangezien de uitkering van de ORV netto is en in het scenario een tabel wordt getoond met bruto inkomens, wordt de netto inkomensaanvulling in de tabel gebruteerd.
In onderstaand voorbeeld ziet u de uitkering van netto 1.000 euro per maand terug als (fictief) bruto bedrag van 1.616 euro per maand.



Netto besteedbaar inkomen overzicht

In het overzicht 'Netto besteedbaar inkomen' voor het scenario Overlijden van een aanvrager is de uitkering ook te zien gedurende de periode dat die uitkeert.