Wat moet ik doen als ik de melding krijg dat het dossier open staat bij een andere gebruiker en de gegevens verloren kunnen gaan als ik door ga?

Wat moet ik doen als ik de melding krijg dat het dossier open staat bij een andere gebruiker en de gegevens verloren kunnen gaan als ik door ga?

Je krijgt de melding: "Dossier blijft open staan bij andere gebruiker. Gegevens kunnen verloren gaan als ik door ga, wil je doorgaan Ja?  Laat de andere gebruiker het dossier sluiten."
Je kunt de melding gewoon negeren en het advies betreden.

Waarom deze melding?
Adviesbox slaat zijn data op in een Access database. Ter illustratie zie de database als een hotel met allemaal kamers beschrijven.
Wanneer je een advies opent hang je een bordje op dat je deze kamer in gebruik hebt. Bij het verlaten haalt je het bordje vervolgens weer weg. Prachtig!

Maar wat als er twee mensen tegelijk de kamer in gaan? Dat kan ook nog steeds, maar in dat geval geldt dat degene die als laatste de kamer verlaat de wijzigen van de ander overschrijft met zijn eigen wijzigingen. De melding probeert je dan ook op een wat dramatische wijze te waarschuwen voor dit scenario. Als je om wat voor reden dan ook de kamer verlaat zonder het bordje te verwijderen dan denkt Adviesbox echter nog steeds dat het advies in gebruik is, ondanks dat er eigenlijk niemand meer in zit.

Dit kan gebeuren als je bijvoorbeeld:
  1. jouw PC uitzet terwijl Adviesbox nog in een advies zit;
  2. Adviesbox vastloopt of crasht en niet netjes afgesloten wordt;
  3. de update uitvoert en het advies niet eerst sluit.
In al deze gevallen blijft het bordje hangen dat de kamer nog in gebruik is.

De beste manier om het te checken is het advies gewoon te betreden. Als je hem daarna weer afsluit zonder op te slaan zal Adviesbox wel netjes het bordje weer weghalen. Ga je er vervolgens opnieuw in, dan zal de melding doorgaans ook weg zijn. Blijft hij daarna nog steeds aanhouden? Dan zit er echt een collega in en is het raadzaam te vragen wie het in gebruik heeft om niet elkaars wijzigingen te overschrijven.